OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Epitaph

Toshikatsu Endos skulpturkunst tilhører både den japanske og den vestlige tradisjonen. Det er kunst som refererer til myter og de store, universelle symboler som man møter i alle kulturer. Endo benytter seg ofte av sirkelen, ringen, sfæren eller sylinderen som basisform. Materialene er gjerne metall, stein eller tre. Formene er symboler på evige lovmessigheter, undergang og gjenkomst, døden og den nye begynnelse, tidens sirkulære gang i stedet for lineært fremadskridende.

Endos skulptur Epitaph - minnebilde - i Flakstad, forteller om noe eller noen som har vært og som man vil eller burde huske. I den forstand er skulpturen et minnesmerke, selv om kunstneren har unnlatt å bestemme hva som skal minnes. Kunstnerens valg av skulpturens plassering, like ved en trafikkert vei med et steinras som bakgrunn, vitner om det enkle estetiske raffinement som den japanske visuelle kulturen er blitt så berømmet for.

Den tekniske utførelsen av skulpturen, som er bygget stein for stein til et monumentalt kunstverk, strider mot vår tids jag etter effektivitet. Tankene føres hen til det meditative, det langsomme og stille i tilværelsen, eller til den europeiske tradisjonen for en refleksjon som søker seg bortenfor det rent fysiske nærvær.

Maaretta Jaukkuri 

FAKTA:

  • Oppført 1998
  • Stein
  • Diameter 805 cm, Høyde 500 cm

TILGJENGELIGHET:

Skulpturen ligger ved RV 803 fra E10. Ta av i krysset mot Skjelfjord.

ANDRE KUNSTVERK I NÆRHETEN

  • Laurbærblad-Moskenes (Moskenes kommune)
  • Hode (Vestvågøy kommune)
  • Uten tittel (Vågan kommune)