OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Prosessen

Media Thule fra idé til åpningsdag

Per Ivar Skaanevik
Kunstverket "Media Thule" av Olafur Gislason ble bygd i 1994. Historien i forkant av realiseringen var nokså spesiell. Tjeldsund kommune hadde to ganger behandlet om de skulle delta i prosjektet "Skulpturlandskap Nordland", men begge ganger sa kommunestyret nei. Det så derfor ut til at det ikke skulle bli noen skulptur i Tjeldsund. Derfor tok en del personer på Myklebostad kontakt med Nordland fylkeskommune og søkte deretter om de kunne ivareta kommunens rolle i prosjektet slik at det ble bygget en skulptur i Tjeldsund. Dette gikk fylkeskommunen med på og den videre planlegging startet.

Olafur Gislason ble plukket ut som kunstner og kom på besøk til oss 23-27. februar 1994. Hovedhensikten med møtet var å finne passende lokalitet for skulpturen. Vi hadde på forhånd plukket ut 4-5 forskjellige alternativer. Valget falt på ett av alternativene. Forøvrig arrangerte vi et lysbildeforedrag der kunstneren presenterte sine tidligere prosjekter og beskrev sin ide om skulpturen for bygdas befolkning. Det ble da en del diskusjon mellom kunstnerne og de som var møtt frem. De fremmøtte likte ideen. I tillegg ble det arrangert møter med presse og kultursjef i kommunen.

Det ble dannet en gruppe som skulle jobbe for skulpturen. I løpet av vinteren og våren forekom det en god del korrespondanse i form av tegninger ol. mellom kunstneren og gruppa for å kunne planlegge byggingen av skulpturen. Gruppa arrangerte en tilstelning for å kunne få litt inntekter som måtte til for å få bygget skulpturen. I tillegg ble det søkt om midler fra forskjellige steder og på den måten ble skulpturen finansiert.

Om sommeren kom kunstneren til bygda og bodde her i en måned under oppføringen av skulpturen. Det var svært nyttig, siden planene til kunstneren ble endret etterhvert som han så hvordan det ble seende ut.

Den 27.august 1994 var den store åpningsdagen der. Den offisielle åpningen ble gjennomført av Marit Mathisen og Marit Bockelie. Åpningsprologen ble lest av Sølvi Ytterstad. I tilknytning til åpningen ble det arrangert en bygdefest med underholdning og dans.

"I Tjeldsund, på Myklebostad med sine om lag 85 mennesker, ble Olafur Gislasons Media Thule en realitet takket være grendas folk med familien Pettersen i spissen. Da vi ankom åpningen var vi sikre på at vi var kommet feil. Det var telt, biler, folk og dyr over alt. En kulturfest skulle finne sted. Åpningsseremonien var bare en del av det hele."

Aaslaug Vaa, fra praktboken "Skulpturlandskap Nordland"