OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vefsn kommune

Vefsn kommune omfatter det mektige Vefsnadalføret med omkringliggende markante dalfører. Vefsn kommune er en vidstrakt kommune med høye fjell, fjorder, grotter og elver. Elva Vefsna er en god lakseelv, og fjelltoppen Brurskanken, og Øyfjellgrotta er verdt et besøk. I tillegg finner du flere lysløyper og alpinanlegg.

Det er hovedsakelig etter 1945 at Vefsn har utviklet seg til en industrikommune. Nesten all industri finnes i Mosjøen. Hjørnesteinsbedriften er Elkem Aluminium Mosjøen. Nesbruket på Halsøya er fylkets største sagbruk og tar imot virke fra statens skoger og private skoger i Vefsn og omkringliggende kommuner. Vefsn er en av de beste jordbruksbygdene på indre Helgeland, og er en av de kommuner i fylket som har størst storfehold, med en betydelig melke- og kjøttproduksjon. Foruten driften i statsskogene har skogbruk stor betydning som støttenæring for jordbruket. Av fylkets kommuner har Vefsn størst skogavvirkning.

Dalførene i Vefsn har store skogområder med elg og hjort, skogsfugl og kongeørn. I tillegg finner vi her verdens nordligste forekomst av liten salamander. Vefsn har store innsjøer. Flere er viktige hekke- og rasteområder for ender og canadagås.

Mosjøen er byen midt på Helgeland og midt i Norge. Det er en koselig liten by med mye trehus-bebyggelse ved foten av Øyfjellet.

Sjøgata i Mosjøen er Vefsns prosjekt i "Fotefar mot nord". Sjøgata med sine ca. 100 hus av høyst ulik karakter er verdt et besøk. Her kan man handle, gå på museum eller ta en kopp kaffe på en av kafeene. Bevaringsarbeidet av trehusene ble hedret med Maihaugprisen. Bygningsmiljøet har utviklet seg fra 1700-tallet, med naust, brygger og handelshus i et mangfold av stilarter. En av bryggene huser Vefsn Museum, med utstilling bl.a. om Sjøgata.

Fakta om Vefsn kommune

Navnet: Navnet Vefsn utgår enten av norrønt “Vefsnir” - fjordarm, eller “vefja” - vikle rundt.
Beliggenhet: Vefsn ligger midt på Helgeland. I sør grenser kommunen mot Grane, i sørvest Brønnøy, i vest Vevelstad og Alstahaug, i nordvest Leirfjord, i nordøst Hemnes og i sørøst Hattfjelldal.
Folketall 2021: 13 268.
Utstrekning: 1929 km2. 6,9 innbyggere pr. km2.
Administrasjonssted: Mosjøen.
Viktige næringer: Skog- og jordbruk, industri

Kommunehistorikk: Selvstendig kommune fra 1838. I 1862 ble Hattfjelldal kommune skilt ut og i 1874 Mosjøen (ladested) fra Vefsn. Drevja og Grane ble skilt ut som egne kommuner i 1927. I 1962 ble kommunene Drevja, Elsfjord, og Mosjøen en del av Vefsn. Vefsn fikk sine nåværende grenser i 1995 da fastlandsdelen av Alstahaug ble overført til kommunen.

Se kommunens nettside
Om Vefsn kommune på Wikipedia