OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Vågan kommunen

Vågan kommune i Lofoten består av det meste av Austvågøya, Gimsøya, Store og Lille Molla, Skrova, Årstein, sørvestspissen av Hinnøya samt en rekke småøyer, holmer og skjær.Ved Vinje på Gimsøya finnes et stjerneformet tun fra jernalderen, og i nærheten står bautasteinen Reka, 154 cm høy. Herfra kommer også den kjente Gimsøysteinen, Nord-Norges eneste runestein med en lengre innskrift, som står i dag i Tromsø Museum. I Storvågan ved Kabelvåg finnes tufter etter en bymessig bebyggelse fra middelalderen. Dette var antagelig et økonomisk sentrum i Nord-Norge, basert på Lofotfisket, men opphørte å eksistere på slutten av 1500-tallet. Like ved ligger Brurberget, tingstedet som er knyttet til lovsamlingen Vågabok, og hvor Hålogaland landsting ble holdt i tidlig middelalder.I Kabelvåg ligger Vågan kirke, Lofotkatedralen, bygd i 1898. Kabelvåg har også akvarium, og Storvågan gamle handelssted er restaurert. Også på Skrova finnes bevart bygninger fra det gamle handelsstedet der. Svolvær er et sentrum for kunstnere i landsdelen, bl.a. med Nordnorsk Kunstnersenter, Ateliér Lofoten, Galleri Lille Kabelvåg, Caviar Factory (Henningsvær) og LIAF som viktige institusjoner. I tillegg holder Nordland kunst- og filmfagskole til i Kabelvåg, som eies og drives av Nordland fylkeskommune.

I Fløyfjellet ovenfor Svolvær finnes en geologisk merkverdighet, Svolværgeita. Turisttrafikk har stor betydning om sommeren, med rorbucamping i de fleste fiskevær. Vágar, Vågan kommunes prosjekt i "Fotefar mot nord", var det første bymessige sted nord for polarsirkelen. På 1300-tallet fikk tørrfiskhandelen til Europa sitt opphva her. En kultursti går fra Lofotmuseet i Storvågan til Kabelvåg sentrum.Vågan kommune

Navnet: Vågan er en direkte avledning av “Vagar” som antakelig var et gårdsnavn - vågene, vikene.
Beliggenhet: Vågan kommune ligger øst i Lofoten. Grenser i nordøst til Hadsel og Lødingen, i sørøst til Vestfjorden og i sørøst til Vestvågøy.
Folketall 2021: 9 670.
Utstrekning: 479 km2. 20,2 innbyggere pr. km2.
Administrasjonssted: Svolvær.
Viktige næringer: Fiske og turisme
Kommunehistorikk: Selvstendig kommune fra 1838. I 1856 ble Gimsøy kommune skilt ut. I 1918 ble Svolvær ladested (bykommune) skilt ut. I 1964 ble Gimsøy og Svolvær igjen lagt inn under Vågan kommune.