OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Uten tittel (Tony Cragg)

Tony Cragg valgte moloen i Bodø som stedet for sin skulptur. Dette har med hans interesse for grenseområder å gjøre. Moloen er et sted hvor sjø og land møtes, natur og bebyggelse. Verket består av syv steiner, skulpturer som hver synes å bære på en egen historie. Utgangspunktet for Craggs skulpturer er ofte at materialene omkring oss bærer i seg mange fortellinger, og at de reflekterer hvordan vår livsoppfatning blir gjort synlig i det som omgir oss.

Skulpturen er et møte mellom natur og teknologi, natur og kultur. På den ene siden kan vi se en kritikk av modernismens begrep om naturen som ressurs for velstand og materielle goder. På den andre siden kan vi i disse syv "hellige" steinene se en kobling mellom det sublime og det absurde, det opphøyde og det jordiske. Samtidig blir betrakteren spart for det selvhøytidelige i tradisjonell monumentalkunst.

Maaretta Jaukkuri

Om kunstverket


"Konseptet består i å visuelt styrke havnemuren med et antall naturlige steiner som gjennomhulles, delvis eller helt, med hull laget med industribor.Hensikten er å bruke en industriell arbeidsteknikk og anvende den på et naturlig materiale på samme måten som naturlige forvitringskrefter produserer forandringer i materialer. Denne prosessen produserer et visuelt vakkert objekt som finner sin plass mellom det naturlige og det kunstige. Steinene har en veldig kompleks struktur. Utover det å tilby en opplevelse av å se himmelen og sjøen mellom steinene, kan steinenes forblåste plasseringsted også utnyttes til å produsere musikalske toner."


FAKTA:

  • Oppført 1993
  • Granitt, syv deler
  • Høyder 97cm, 158cm, 162cm, 97cm, 203cm, 125cm

TILGJENGELIGHET:

Skulpturen ligger på moloen ved småbåthavna i Bodø sentrum.

ANDRE KUNSTVERK I NÆRHETEN