OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Varde

Av Per Kirkeby (1992)

Meløy kommune

Per Kirekbys Varde hører til en serie mursteinsskulpturer hvor kunstneren har tatt utgangspunkt i stedet hvor skulpturen skal stå, dets spesifikke genius loci. Disse skulpturene har med seg ekkoer fra arkitekturhistorien og bygger på en idé om bygninger som både kulturell og skulpturell form. Hver av Kirkebys mursteinsskulpturer synes å mane frem den spesielle atmosfæren på det utvalgte stedet.

Skulpturen på Meløy står blant bratte og steile fjellsider som forsvinner i fjorden i dalen nedenfor. Dimensjonene er grandiose, knapt fattbare.

Kunstneren referer til verket som en paviljong, en bygning ment til å gi tid og ro for refleksjon. Konstruksjonen gir ikke beskyttelse, men skaper snarere et utkikkspunkt hvor vi kan se oss rundt og skue landskapet i dets stadige skiftende lys, rammet inn av vindusåpningene i paviljongen.

Maaretta Jaukkuri

Fakta

  • Oppført 1992
  • Teglstein
  • Høyde 320 cm

Tilgjengelighet

Følg Rv17 til Halsa, ta av mot Engavågen/Vassdalsvik. Skulpturen ligger på Breivikhøgda, like før Bjærangsfjord, ca 18 km fra Halsa

Andre kunstverk i nærheten

  • Indre følger ytre 2006 – 2010 (Rødøy kommune)
  • Den glömda staden (Gildeskål kommune)
  • I dag, i morgen, alltid (Beiarn kommune)