OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

While you weight 1976 – 2009

Tittelen på Cildo Meireles’ verk While-U-Weight Vennesirkel/ kraftsirkel 1976 - 2009 har en dobbel betydning. Det impliseres et ordspill mellom å vente og å tynge, gjennom de engelske ordene med identisk ordlyd. Denne installasjonen i Snekkevika på Dønna er karakteristisk for den brasilianske kunstnerens arbeider; Meireles søker å skape en situasjon preget av mental nærhet, enkelhet og umiddelbarhet. Han streber etter språkets åpenhet og interaktivitet. Meireles er opptatt av å invitere betrakteren inn i skulpturens utvidede virkerom, som her tar form av en installasjon. Kunstneren plasserer de meningsbærende elementene i et spesifikt rom. Betrakteren står fritt til å assosiere og skape sine egne historier med utgangspunkt i formenes rammeverk. Meireles’ kunst engasjerer oss både fysisk og mentalt, og den involverer ofte flere sanser enn synet. I møte med hans kunst, som har et rikt register av materialer som gress og gull, opplever vi ofte dufter og blir bevisste kroppens reaksjoner. Vi ønsker å berøre den taktile og forføreriske overflaten.

På Dønna er stedet for kunstverket nøye utvalgt av kunstneren. Elementer som omgir skulpturen tillegges betydning; vi befinner oss i et åpent landskap, vendt mot havet, ved en fjord som tidligere ble trafikert av lokalbåter med flere stoppesteder. Vi ser den gamle skolen, som nå blir restaurert for å bli et kulturminne, og den grønne engen. En gang gikk gangstien til kirken her, for de som bodde i dette øysamfunnet.

Vi blir invitert ut på en rund vippeplate som er plassert i bakken. I denne situasjonen blir vi gjort fysisk oppmerksomme på vår balanse og nærværet av andre mennesker på den samme jordfestede platen. Vi blir både deltagere og objekter for andres blikk. Dette kunstverket utfordrer oss både mentalt og kroppslig.

Fakta:

  • Oppført 2009
  • Stål, betong, stålnett og jord
  • Diameter 840 cm

Tilgjengelighet:

Snekkervika i Nord-Dønna

Andre kunstverk i nærheten