Prosessen

Skulpturen "Havsøye" i Sortland - Prosess


av Odd-Roger Dahl


Tilbudet om å bli med i Kunstprosjektet ”Skulpturlandskap Nordland” ble godt mottatt i Sortland. Selv om det nok kom noen få kritiske bemerkninger fra lokalbefolkning, var det stor entusiasme i kommunens kulturstyre, og blant de fleste av kommunestyrets medlemmer. Valget av den islandske kunstneren Sigurdur Gudmundson ble også godt mottatt.

Kunstneren viste stor interesse for kommunens historie og nære tilknytning til det vakre Sortlandssundet og fjellandskapet som omkranser byen. På ei befaring sammen med kommunens kultursjef fikk han tidlig kontakt med Lødingen Steinindustri i Vestbygda, og der fant han de steinkvalitetene som han ønsket å bruke i skulpturen ”Havsøye”. Dette ble innledningen til et vellykket samarbeid mellom Gudmundson, Lødingen Steinindustri og kommunens kulturadministrasjon. Lødingen Steinindustri utførte et solid fagarbeid ved produksjon og sliping av steinblokkene og foretok også montering av skulpturen i samarbeid med kunstneren. Stedsvalget for skulpturen ble gjort i et samarbeid mellom kunstneren og kommunen. Den første plasseringen var midlertidig i sjøkanten ved torvet. Ved åpningsseremonien deltok forfatteren Ivar Eskeland som leste en egen prolog. Det var egne musikkinnslag med bl. a Sortland Musikkforening. Tilstede var også representanter fra Nordland fylkeskommune, Sortland kommune og kommunens kulturliv.

Det er senere foretatt ei utbygging av gjestehavn med egen molo, og skulpturen har fått en verdig plassering ytterst på moloen. Gjennom ”Havsøye” kan du se Sortlandssundet og fjellene mot Sigerfjord speile seg i flere dimensjoner og vinkler. Den sentrale plasseringen bidrar også til at skulpturen og moloen er blitt et populært utsiktspunkt, med en skulptur som blir lagt merke til.

NOTAT


"Idé:

- båt

- hus

- ruter-ess (spørre kortstokken om svar)


- diamant (utsikt til sjøen gjennom romben)

- sort skulptur (Sortland)Materialer: 
Betong, granitt, zyenitt (evt. annen svart stein).Teknikk: 
Sages ut i blokker (i bruddet), poleres - monteres av kunstneren.Mål: 
Bredde 2 m, Høyde 3,40 mPlassering: 
Ved havnen/ havnegata (gjerne i nærheten av hotellet). Må være mulig å se sjøen gjennom hullet."