OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Omtaler

Pressemelding:

Ny skulptur i samlingen Skulpturlandskap Nordland i Rødøy kommune.

Nordland fylkeskommune i samarbeid med Rødøy kommune er i juni klar for innvielse av Per Inge Bjørlos skulptur. Skulpturen er ved Storsand på Rødøy, åpningen finner sted lørdag 5. juni 2010, kl. 1300. Åpningen blir foretatt av tidligere fylkesordfører og stortingsrepresentant Alf Ivar Samuelsen , som har fulgt Skulpturlandskap Nordland i en årrekke. Det blir også innslag fra lokale kulturkrefter. Kunstneren vil være tilstede. I Idrettshallen på Rødøy vises en fotoutstilling om Skulpturlandskap Nordland.

Skulpturlandskap Nordland er i gang med en fase to, etter et vedtak i Fylkestinget i Nordland om videreføring av prosjektet som ble lansert av kunstneren Anne Katrine Dolven i 1988. Prosjektet utvides nå med en ny skulptur av den norske kunstneren Per Inge Bjørlo, som har besøkt Rødøya ved flere anledninger. Kurator er finske Maaretta Jaukkuri. Skulpturen er den 35. i rekken i samlingen Skulpturlandskap Nordland.

Per Inge Bjørlo (født 20. november 1952 i Ålesund) er en norsk skulptør, maler og billedkunstner. Han vokste opp i Spjelkavik utenfor Ålesund, og bor nå i Hønefoss. Han har utdannelse fra Bergen Kunsthåndverksskole (1974-1977) og Statens Kunstakademi (1977-1981). Per Inge Bjørlo regnes som en av Norges mest sentrale nålevende kunstnere. Av sentrale utsmykningsoppdrag er serien med skulpturer i forbindelse med Oslo Lufthavn Gardermoen som de mest fremtredende.

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling (35 verk) som fikk sin første skulptur i 1992. Arbeidet tok til under ledelse av Nordland fylkeskommune i samarbeid med de deltagende kommunene. Kunstverkene er plassert i landskapet i 33 kommuner i Nordland (2 i Bodø), i tillegg til en skulptur i Troms. Bak kunstverkene står det like mange kunstnere fra 19 forskjellige land.

Kunstnerne i Skulpturlandskap Nordland har utformet sitt verk etter besøk i den kommunen de fikk tildelt. Gjennom det møtet som fant sted, idet kunstneren gjorde seg kjent med så vel naturen som kulturen, presenterte han/hun en skisse til et verk plassert på et bestemt sted i kommunen. Disse møtene mellom stedet og kunstneren er grunnlaget for det møtet alle besøkere kan ta del i når de besøker kunstverkene i denne samlingen. Utgangspunktet for Skulpturlandskap Nordland er tanken om at et kunstverk med sitt nærvær skaper sitt eget sted. Skulpturen synliggjør også sine omgivelser, slik at stedet får en ny dimensjon. Den dialog som oppstår mellom kunstverket og betrakteren vil vise til forskjellige måter å forstå eller fortolke kunst på.

Tittel på skulptur:
 ”Indre følger ytre” 20Norge, men kanskje ikke for alle her i Nordland, du har ikke hatt utstillinger her. Men at ikke alle kjenner til deg skal vi ikke se på som negativt. Det ukjente kan også bidra til å vekke interesse og skape nysgjerrighet til å blant annet komme seg ut hit til Storsand, både for Rødøyværinger og tilreisende. Gjennom disse årene med Skulpturlandskap Nordland har vi nettopp sett at folk føler de har fått  tildelt en kunstner som kanskje gjør at man får lyst til å vite mer om akkurat den kunstneren. Derfor er det ekstra hyggelig at vi har deg Per Inge Bjørlo også tilstede her i dag. Du har besøkt Rødøy tidligere når dere skulle planlegge arbeidet med skulpturen, du har også vært med å velge stedet for skulpturen her vi står i dag. Nå har du pånytt tatt veien hit til Rødøy. Det gjør at vi får en nærhet til deg som kunstner og at folk her kan få mulighet til å komme deg i tale.

I tillegg til å åpne skulpturen her ute, har vi i Nordland fylkeskommune fått laget en fotoutstilling som vises her i idrettshallen, det gjør at alle her i dag og andre som kommer hit videre utover kan gjøre seg kjent med alle de andre 34 skulpturene spredt utover hele fylket.

Det er flott at nå også Rødøy er med i dette selskapet. I tillegg har jeg blitt fortalt at i neste uka skal alle skoleelever komme ut hit og besøke skulpturen og jobbe med kreative oppgaver, dette som en del av den kulturelle skolesekken, dette er flott, ungene har sikkert sine egne tolkninger av denne skulpturen.

Fylkestinget har tidligere besluttet at det skal være en tilvekst av skulpturer. Dette er en samling som kan være i vekst. Derfor er det gledelig at Træna allerede er tiltenkt en ny skulptur. Hvor veien videre etter det går, får framtiden vise. Men vi kan vel kanskje være enig at en kunstsamling som Skulpturlandskap Nordland lever videre gjennom de nye verk som nå kommer. De bidrar til samlingen som helhet og setter den i nytt lys.

Så til slutt ønsker jeg først og fremst å takke og gratulere deg Per Inge Bjørlo for din skulptur, som nå  blir en del av vår unike samling her i Nordland. Videre ønsker jeg å takke kurator Maretta Jaukkari som har jobbet med kunstneren om prosjektet og deltatt i prosessen. Jeg vil i tillegg gi en honnør til Rødøy kommune som tilrettelegger og positiv medpart. I tillegg skal vi ikke glemme de arbeiderne som har utført alt det praktiske arbeidet, en stor takk til dere også. Vi vil der takke Viktor, Arentsen for transport av skulpturen over Rødøyfjorden, Rolf Jørgensen og Aksel Gundersen som sammen med kunstneren fikk den festet til stedet i et tildels komplisert arbeidstykke. Gratulerer!

Foreløpig program for mandag 8. og tirsdag 9. juni.

Ferge fra Forøy kl 13.30 – overfart 10 min. Lunsj på Arctic Inn, ca 10 min fra fergeleiet på Ågskardet. Under måltidet tar vi en liten presentasjon av kommunen og gjennomgang av det videre program. På denne lunsjen blir kommunens representanter tilstede.

  • Ordfører, Olav Terje Hoff
  • Rådmann, Kolbjørn Lorentzen
  • Leder i kulturstyre, Marit Hagtvedt
  • Kultursekretær, Solfrid Lorentzen.

Vi kjører videre mot Jektvik fergeleie, dette er på RV 17. Her går vi om bord i innleid båt som tar oss med på en rundtur i deler av kommunen. Båten er stor nok til at folk kan bevege seg og snakke om bord. Er været fin kan dette bli en opplevelse i kveldsol i øyriket. Landgang i Buneset med middag og overnatting, her blir vi samlet og kan fortsette planleggingen av prosjektet. Neste dag etter frokost tar vi de formelle avtaler rundt prosjektet. Med samme leide skyssbåten som ble bruke dagen før, tilbake til Jektvik,