OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Kunstneren - Erik DietmansErik Dietmans skulptur - den lille øya ved innseilingen til Brønnøysund, som er forvandlet til en fisk - er et kunstverk som kunne kalles for land art i sin måte å bruke en geografisk formasjon som utgangspunkt. Samtidig snur dette kunstverket alle vanlige tanker om land art på hodet. Der land art oftest har vært rettet mot tanken om kunst som objekt, gjør Dietman det motsatte; han forvandler geografien til figur, landskap til objekt. 

Dette er karakteristisk for Dietmans måte å tenke og hele tiden stille spørsmål ved vår måte å tenke og skape kategorier, regler, system. Hans budskap synes å være det eventyr som hele den visuelle verden, men også språket, kan tilby oss om vi bare tør se uten forutinntatte meninger, uten kategorier. Dietman ser på verden og kulturen lekent og med humør. Det virker som han sikter til en frigjørelse av fantasien og livsgleden, selv om denne gleden også er kompleks og ofte innbefatter også mørke innslag.Erik Dietman flyttet til Frankrike i 50-årene, og bodde der til han døde i 2002. Han hadde regelmessig utstillinger i Sverige, men også i Danmark og Finland. Dietmans store retrospektive utstilling var på Moderna Museet i Stockholm i 1987. Utstillingen ble også vist i Helsingfors, Amsterdam og Lyon. I 1994 hadde Erik Dietman en stor utstilling på Centre Georges Pompidou i Paris. Dietman stilte også ut på mange internasjonale ustillinger i hele verden. Han utførte store offentlige skulpturer i Frankrike og Sverige

Erik Dietman

Født
: 1937 Jönköping, Sverige
Død: 2002, Frankrike

Wikipedia