OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Mannen fra havet

Kjell Erik Killi Olsen

Bø kommune

Det har vært sagt at myter er som usynlige tråder som vever samfunnet sammen. Samtidig er de fortellinger som forsiktig hjelper oss til å forstå den situasjonen vi lever i. Killi Olsens skulptur, Mannen fra havet, gjenspeiler begge disse definisjonene av myte, samtidig som den skaper en ny myte. Vi er i ferd med å spinne en historie om en mann som har forlatt havet og nå står på fast grunn. I hånden holder han en obelisk-formet krystall, som et offer - har kunstneren hevdet - til sitt tidligere bosted.

Mannens form er fortsatt merket av hans tidligere eksistens. Han har også en liten åpning i ryggen, en nisje for familien. De nye hovedpersonene i hans jordiske liv?

Plasseringen av skulpturen nær fjorden understreker mannens hyllest til sjøen. Man kan se lokalmiljøet og bebyggelsen i bakgrunnen. Stedets materialiserte hukommelse finner man i det lokale museet som ligger i nærheten av skulpturen. Myte og erindring, de gitte og de skapte livsbetingelsene møtes her.

Maaretta Jaukkuri