OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Steinkirka

Bjørn Nørgaards skulptur Steinkirka har sitt formale utgangspunkt i kirke- og tempelarkitektur. Formen ligner norske stavkirker fra tidlig middelalder, men henviser også til andre kulturers sakralarkitektur. Stavkirkene var bygget av tre, men her har kunstneren anvendt den lokale granitten som byggemateriale. Strukturen er plassert på tradisjonelt vis i kirkesammenheng, fra øst mot vest.

Til tross for sin likhet med en kirke, er dette byggverket likevel et bilde av en kirke eller et tempel. Selv om det minner om visse symbolske modeller fra kirkearkitekturen, og til tross for at betrakteren ikke bare tilbys en visuell opplevelse, men dessuten kan gå fysisk inn i det beskyttede rommet som skulpturen skaper med sine steinvegger.

Skulpturens indre vegger er dekket med tegninger. Kunstneren sier selv at de figurene som er tegnet på veggen i sør, bor i dette huset, mens de som er avbildet på nordveggen, er hjemløse, urolige sjeler.

Kjernen i skulpturen synes å være rommet, som gir mulighet til et stille øyeblikk av ettertanke, en stund da vi kan veve våre fortellinger inn i en større tidsgobelin.

Maaretta Jaukkuri

FAKTA:

  • Oppført 1995
  • Granitt 
  • Høyde 550 cm

TILGJENGELIGHET:

Skulpturen ligger på Evenestangen, 1 km fra Evenes flyplass mot Narvik. Ta av ved Evenes kirke mot Liland, ca. 2km.

ANDRE KUNSTVERK I NÆRHETEN

  • Media Thule (Tjeldsund kommune)
  • Himmel på jord (Ballangen kommune)
  • Uten tittel (Narvik kommune)
  • Syv magiske punkter (Skånland kommune)