OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Dager og netter

Formen på denne skulpturen kommer fra hus man gjerne ser på barnetegninger. Dager og netter uttrykt gjennom disse to granitthusene, det ene i mørk og det andre i lys granitt, som er plassert i et landskap preget av fjorden og bygningene på den andre siden av den. Skulpturens husform refererer også til tanker om ute og inne, interiør og eksteriør, det trygge og det truende, natur og kultur.

Skulpturen trekker også vår oppmerksomhet til størrelsens betydning for vår måte å se og forstå verden på. Disse skulpterte husene er tre meter høye, men likevel små sammenliknet med virkelige hus. Om vi betrakter dem fra Hadsel sentrum over fjorden, må vi skjerpe blikket for å forstå de sanne proporsjonene. Står man derimot foran skulpturen og løfter blikket mot den andre siden av fjorden, ser man plutselig virkeligheten gjennom bildets omvendte perspektiv og logikk.

Lysets spill på disse steinflater, sett sammen med speilingen av husene i fjordens vannflate, skaper en stadig vekslende scene, hvor betrakteren kan reflektere over såvel skulpturens betydning som seg selv i det han eller hun får øye på skulpturen.

Maaretta Jaukkuri

FAKTA:

  • Oppført 1998
  • Lødingengranitt og Størengranitt
  • Skulptur i to deler, hver har en høyde på 300 cm, bredde 200 cm, lengde 360 cm, vekt 40 tonn

TILGJENGELIGHET:

Skulpturen ligger på Børøya, på motsatt siden av Stokmarknes sentrum. Sti fra parkeringsplass ved bru. Hadsel

ANDRE KUNSTVERK I NÆRHETEN